OneWay Cleaning, în parteneriat cu Primăria Cluj-Napoca, organizează campania de ecologizare a deșeurilor, inițiată de Ministrul Mediului. Ni s-au alăturat și ne susțin parteneri precum La Casa Pane, Moldovan – Carmangeria Sânnicoară și Mercator Medical România. Scopul acesteia deservește o dorință a tuturor cetățenilor și eforturile oficiale de a face din orașele României și în mod special din Cluj-Napoca, un mediu mai curat și mai ecologic.
Acțiunea de ecologizare va avea loc sâmbătă, 14 mai, ora 09:30 la liziera pădurii de pe Dealul Fânațelor din Cluj-Napoca, iar OneWay și partenerii asigură toate materialele necesare pentru buna desfășurare a acestei campanii.
Elevii și studenții sunt posibili agenți ai schimbării. Dacă un copil învață un părinte să recicleze și să păstreze curățenia, să nu mai abandoneze deșeurile, este mult mai eficient decât le spune un politician ce să facă. Viitorul și bunăstarea noastră va depinde de starea naturii și de modul în care îi acordăm atenția cuvenită.
Activitatea de ecologizare se va axa pe zonele afectate de poluarea cu deșeuri – plastic, metal, deșeuri de echipamente electrice și/sau electronice, sticlă, hârtie, cartoane, lemn, cauciuc, materiale textile, baterii, acumulatori, anvelope și alte deșeuri.
Timp de câteva ore, scopul nostru este de a curăța zona și de a colecta câteva tone de deșeuri care se vor transporta în condiții sigure, în materiale și saci rezistenți.
Toți participanții de la acțiunea de ecologizare vor primi materiale specifice, mănuși, saci, pentru ca acțiunea să se desfășoare în condiții igienice.
De ce avem nevoie de acțiuni de ecologizare periodice
Datorită urbanizării rapide pe care o traversează orașul Cluj-Napoca și toate zonele din împrejurimi, activele naturale și habitatele sunt fragmentate, defrișate și degradate. Consecințele observate includ pierderea biodiversității urbane, creșterea eroziunii solului, a sedimentării și a poluării de-a lungul malurilor și a suprafețelor terestre ale regiunii, scăderea calității apelor râurilor, creșterea încălzirii globale, peisaje inestetice.
Din păcate, oamenii nu sunt suficient de conștienți pentru a păstra curățenia sau curăța drumurile, malurile, apele și câmpurile. Problema curățeniei și a abandonării deșeurilor nu este doar a autorităților locale, ci a tuturor cetățenilor care locuiesc în această zonă. Asigurarea curățeniei urbane este una dintre responsabilitățile principale ale autorităților locale și, în egală măsură, a cetățenilor. Aruncarea deșeurilor este un comportament total nepotrivit și aspru pedepsit prin lege, tolerat, probabil, din cultura slab dezvoltată de selecție a gunoiului.
Prin eforturile concentrate ale autorităților, partenerilor și ale voluntarilor, avem mai multe șanse de a reduce deșeurile, de a îmbunăți calitatea vieții și de a reduce poluarea. Lucrăm constant și la educare prin participarea publicului la astfel de activități, pentru a reduce eficient gunoiul și deșeurile.
Scopul acestei inițiative nu este doar de ecologizare, ci de a inspira și conștientiza comunitatea pentru a curăța, repara și conserva mediul. Acțiunea de ecologizare va fi una de succes, pentru că participanții și nu numai, vor realiza că este mult mai ușor să păstrezi curățenia decât să o cureți.
De exemplu, un program de educație nu va duce la schimbări durabile pe termen lung. În schimb, participarea activă la acțiunea de ecologizare va avea un impact mult mai puternic, mai ales în rândul tinerilor care își doresc o viață mai curată și un aer mai respirabil și mai puțin poluat.
Cum poți suține zilnic mediul ecologic
Pentru a păstra curățenia și mediul cât mai ecologic, OneWay Cleaning recomandă tuturor cetățenilor clujeni și nu numai:
- Renunțarea la recipientele din plastic de unică folosință;
- Colectare selectivă;
- Aruncarea gunoiului doar in spații amenajate, coșuri de gunoi publice sau tomberoane;
- Nu se aruncă la gunoi recipientele din sticlă, cauciuc sau aparate electrocasnice;
- Reutilizarea recipientelor și a ambalajelor;
- Plantează un copac;
- Folosește pe cât posibil mijloace de transport în comun pentru a diminua poluarea cauzată de noxele mașinii;
- Educă și încurajează pe cei din jur să respecte aceleași reguli;
Suntem inteligenți, educați, însă secolul 21 se confruntă cu numeroase probleme legate de poluare, însă, din fericite, avem numeroase soluții pentru a proteja mediul în care trăim.
Începe de azi să conștientizezi importanța mediului și participă și tu la această inițiativă curată, pentru tine și cei din jurul tău, pentru frumuseșea împrejurimilor și pentru un mediu mai ecologic!